home
o nama
istorijat zadrugarstva
zadruzni principi
clanstvo
delatnosti
pravila
panonija coop
linkovi

©2004. Yellow Pages
     
      Održana je 13. sednica Upravnog odbora Zadružnog saveza Vojvodine
13.06.2017
 
     
 
Dana 12.06.2017. godine u Senti održana je 13. redovna sednica V saziva Upravnog odbora Zadružnog saveza Vojvodine.

Na sednici Upravnog odbora razmatrana je kalkulacija cene koštanja i uslova za otkup pšenice roda 2017. godine. Prema kalkulaciji Zadružnog saveza Vojvodine cena koštanja proizvodnje pšenice roda 2017. godine iznosi 22,60 din/kg za procenjeni prinos pšenice od 4500 kg/ha. Kroz diskusiju je istaknuto da će očekivana tržišna cena koja se sada najavljuje u iznosima između 15 i 17 din/kg biti značajno ispod cene proizvodnje pšenice, te da prodaja po tržišnim cenama za proizvođače znači čist gubitak. Postavljeno je pitanje da li će uopšte postojati interes za jesenju setvu pšenice, pri čemu je uočljiv trend pada površina pod ovom kulturom već godinama unazad. Imajući u vidu niske podsticaje poljoprivrednim proizvođačima, nedostatak državne podrške u vidu interventnih cena, kao i dugotrajnu nebrigu o tržištu pšenice, koje čine domaće proizvođače nekonkurentnim u odnosu na proizvođače iz okruženja, zaključeno je da se traži od države da se hitno uvedu subvencije od tri dinara po kilogramu pšenice za svu količinu koja se preda u registrovane silose. Navedenom merom ublažili bi se gubici proizvođača pšenice, favorizovao bi se promet pšenice u regularnim tokovima, od čega bi korist imala i država.

Tokom sednice razmatralo se o organizaciji održavanja „Žetvenog dana“, gde je ujedno i dogovoreno da će se manifestacija „Žetveni dan“ 2017. god, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine, OZZ „Bečej“ Bečej i ZZ „Vranjevo“ Novi Bečej održati 27.06.2017. godine u Novom Bečeju, na parcelama ZZ „Vranjevo“, Novi Bečej.

Na sednici je razmatran raspisani Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava kroz učešće u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu. Ispred Ministarstva bez portfelja za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća sednici Upravnog odbora je prisustvovao načelnik dr Siniša Perić, koji je izneo bliže informacije o planovima po raspisanom Konkursu. Informisao je prisutne da je ovogodišnji Konkurs prvenstveno usmeren na Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički i Pčinjski okrug, te da zadruge iz drugih okruga, uključujući i Vojvodinu, mogu konkurisati. Takođe je istakao da se za narednu godinu planira sličan konkurs za koji bi se obezbedila veća sredstva i mogućnost da zadruge sa teritorije cele države ravnopravno učestvuju u raspodeli sredstava.