Zadružni savez Vojvodine
+381 21 557 066 zsvoffice@gmail.com

nedelja, 24 maj 2020 07:44

Međunarodna saradnja sa zadružnim savezima iz regiona

Zadružni savez Vojvodineimaodličnu dugogodišnju saradnju sa zadružnim savezima u regionu, poštujući tako jedan od zadružnih principa – razvijanje međuzardužne saradnje. Zadružni savez Vojvodine je svake godine na tradicionalnom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu domaćinsvojim prijateljima i poslovnim partnerima iz regiona, među kojima su: Zadružni savez Slovenije, Makedonska asocijacija zemljoradničkih zadruga, Zadružni savez Bosne i Hercegovine, Zadružni savez Republike Srpske i Hrvatski poljoprivredni zadružni savez.Ovakvi skupovi su od velikog značaja jer dolazi do razmene iskustva u poslovanju zadružnog sektora i aktuelnim dešavanjima, kao i unapređenju međuzadružne saradnje na regionalnom nivou. 

Godinama unazad Zadružni savez Vojvodine rado je viđen gost slovenačkih zadrugara. Međunarodni poljoprivredni sajam „AGRA“ , Gornja Radgona, Slovenija, jedna je od manifestacija koju predstavnici Zadružnog saveza Vojvodine tradicionalno posećuju po pozivu Zadružnog saveza Slovenije. U Gornjoj Radgoni 2019. godine je prvi putodržano Vojvođansko-slovenačko zadružno veče čiji su organizatori bili Zadružni savez Vojvodine i Zadružni savez Slovenije. Ovaj događaj je organizovan nakon 13 godina uspešne saradnje između ova dva Saveza, sa namerom da se unapredi postojeća međuzadružna saradnja, i uspostave nove poslovne veze između zadruga – članica ovih Saveza. Namera organizatora ove večeri je bila i da se predstavnici državnih, odnosno pokrajinskih organa Slovenije i Vojvodine, bolje upoznaju sa stanjem i potrebama u zadrugarstvu, kao i da razmene iskustva iz oblasti podrške zadrugarstvu i poljoprivredi koju pružaju, u cilju unapređenja položaja i podrške zadružnom sektoru u Vojvodini i Sloveniji.U tom cilju je, na početku prve Vojvođansko-Slovenačke zadružne večeri organizovan i okrugli sto pod nazivom: „Razmena iskustava o podršci poljoprivredi i zadrugarstvu“.Zadružni savez Vojvodine tradicionalno učestvuje i na Kongresu poljoprivrednih zadruga Slovenije u Portorožu, koji svake godine organizuje Zadružni savez Slovenije, gde se pored velikog broja zadruga, poljoprivrednika i visokih slovenačkih zvaničnika okupljaju i predstavnici zadružnih saveza iz regiona. Zadružni savez Vojvodine je više puta bio domaćih i velikim delegacijama slovenačkih zadrugara, koji su predvođeni predstavnicima Zadružnog saveza Slovenije, posetili naš Savez i više uglednih zadruga u Vojvodini. 

Pored Zadružnog saveza Slovenije, i drugi zadružni savezi iz regiona su organizovali niz konferencija i događaja na kojima su učestvovali predstavnici Zadružnog saveza Vojvodine i drugi savezi iz regiona. Na primer, u organizaciji Makedonske asocijacije zemljoradničkih zadruga održana je konferencija o zadrugarstvu u Strumici, u Makedoniji u periodu 21-22.4.2018. godine. U organizaciji Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo, i suorganizaciji Ekonomskog fakulteta u Splitu, Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatskog poljoprivrednog zadružnog saveza27.10.2018. u Splitu održana je međunarodna konferencija o zadrugarstvu pod nazivom „Zadruge za prosperitet gospodarstva“.Na konferenciji su bili prisutni predstavnici zadružnih saveza Vojvodine, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Makedonije, kao i predstavnici italijanskog regionalnog zadružnog saveza „Legacoop“ Friuli Venezia Giulia i njihovog Garancijskog fonda.

Zadružni savez Vojvodine imao je prilike da sarađuje i sa kolegama iz zadružnog sektora u drugim državama, i to iz: Italije, Španije, Nemačke, Mađarske, i drugih. 

Na sastanku u Pokrajinskoj vladi 31.10.2017. zaključen je sporazum o saradnji između Zadružnog saveza Vojvodine,  Nacionalnog udruženja italijanskih zadrugara (AGCI), Pokrajinske vlade i Konfiindustrije Srbija.Ovimsporazumompredviđeno je strateško partnerstvo između italijanskih i srpskih zadruga, stvaranje uslova za primenu modela italijanskog zadrugarstva u Srbiji kao i transfer znanja, tehnologija i iskustava između zadruga, poljoprivrednih proizvođača.Potpisnici sporazuma su: Rosario Altieri predsednik Nacionalnog udruženja italijanskih zadrugara (AGCI), Radislav Jovanov predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ispred Pokrajinske Vlade, i Maurizio Vala, član Upravnog odbora Konfindustrije Srbija.Saradnja sa Nacionalnim udruženjem italijanskih zadrugara (AGCI) je dodatno pospešena studijskim putovanjem u Sloveniju i Italiju 2018. godine, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine. Cilj studijskog putovanja bio je sticanje novih znanja i ostvarivanje novih poslovnih veza sa zadružnim sektorom u poljoprivredi u Sloveniji i Italiji, što je realizovano kroz posete zadrugama i zadružnom savezu i sastanke sa rukovodiocima uspešnih zadruga i Saveza.

Zadružni savez Vojvodine, zastupajući interese zadrugara učestvuje u njihovom usavršavanju i podstiče međuzadružnu saradnju. Tako je u novembru 2017. delegacija vojvođanskih zadrugara predvođena čelnim ljudima Zadružnog saveza Vojvodine imala prilike da se tokom stručne posete Valensiji upozna sa zadrugarstvom Španije. Zadrugari su imali prilike da se upoznaju sa radom složene zadruge „Anecoop“ iz Valensije i da sa predstavnicima zadruge razgovaraju o potencijalnoj budućoj saradnji. U organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine i Ambasade Španije u Srbiji je realizovano više sastanaka, prilikom boravka u Valensiji, u cilju razvoja saradnje u poljoprivredi i zadrugarstvu između pokrajine Vojvodine i pokrajine Valensije.Delegaciju od petnaest članova iz Vojvodine su činili predstavnici Zadružnog saveza Vojvodine, predstavnici zemljoradničkih zadruga, mr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, predstavnici Garancijskog fonda A.P. Vojvodine, profesori sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, i drugi članovi.Ispred španske delegacije su prisustvovali: Rogen Lianes Ribas, generalni direktor pokrajinskog ministarstva Valensije za poljoprivredu, zaštitu životne sredine, klimatske promene i ruralni razvoj, Jose Vicente Segarra Tirado, direktor Saveza poljoprivrednih zadruga pokrajine Valensija, sa saradnicima i Cristina Martinez Vaya, regionalni direktor za Valensiju ispred Ministarstva za ekonomiju, industriju i konkuretnost. 

Zadružni savez Vojvodine godinama radi na jačanju međuzadružne saradnje radi afirmisanja  zadružnog pokreta, razmene iskustava i znanja kao i uspostavljanja neposrednih kontakata između zadruga u Vojvodini i zadruga u regionu i inostranstvu. 

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU