Potpisan je Sporazum o saradnji između Nacionalnog udruženja italijanskih zadrugara (AGCI), Zadružnog saveza Vojvodine, Konfindustrije Srbija i Pokrajinske Vlade

31. 10. 2017.

U Pokrajinskoj Vladi 31.10.2017. godine je održan sastanak na kojem su prisustvovale delegacije Nacionalnog udruženja italijanskih zadrugara (AGCI), Konfindustrije Srbija, Zadružnog saveza Vojvodine, potpredsednik Pokrajinske Vlade Đorđe Milićević i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević.
Nakon sastanka, potpisan je sporazum o saradnji kojim se predviđa strateško partnerstvo između italijanskih i srpskih zadruga, stvaranje uslova za primenu modela italijanskog zadrugarstva u Srbiji kao i transfer znanja, tehnologija i iskustava između zadruga, poljoprivrednih proizvođača.
Potpisnici sporazuma su: Rosario Altieri predsednik Nacionalnog udruženja italijanskih zadrugara (AGCI), Radislav Jovanov predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ispred Pokrajinske Vlade, i Maurizio Vala, član Upravnog odbora Konfindustrije Srbija.
Nakon iznošenja podataka o Italiji kao najznačajnijem spoljnotrgovinskom partneru Srbije, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević je istakao značaj ovog sporazuma za zadrugarstvo i za poljoprivredu, kao i za druge privredne oblasti, i izrazio je očekivanja da će se kroz realizaciju sporazuma dodatno unaprediti poslovna saradnji, zajednički projekti, znanje i inovacije, kao i zajednički nastup na trećim tržištima.
Rosario Altieri, predsednik Nacionalnog udruženja italijanskih zadrugara (AGCI) je izjavio da Srbija i Italija imaju dobru ekonomsku saradnju koju će zajednički unaprediti u sektoru zadrugarstva i na drugim poljima, na kojima se mogu ostvariti uspešni rezultati, te da što pre treba pristupiti realizaciji sporazuma.
Potpisivanje sporazuma je rezultat prethodnih dogovora o saradnji između Zadružnog saveza Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, uz posredstvo Konfindustrije Srbija, sa predstavnicima Nacionalnog udruženja italijanskih zadrugara.

Arhiva