Sastanak sa ministrom Milanom Krkobabićem i pokrajinskim sekretarom Vukom Radojevićem u Zadružnom savezu Vojvodine

30. 03. 2018.

U Zadružnom savezu Vojvodine dana 30.03.2018. godine održan je sastanak na kojem su učestovovali ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća, Milan Krkobabić sa saradnicima, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević sa saradnicima, akademik Dragan Škorić, prof. dr Zoran Keserović, i rukovodstvo Zadružnog saveza Vojvodine i Zadružnog saveza Srbije. Sastanak je organizovan u cilju razmatranja predstojećih mera podrške Republičke i Pokrajiske vlade razvoju zadrugarstva, poljoprivrede i sela za 2018. godinu.
Ministar Krkobabić izjavio je da je Zadružni savez Vojvodine pravo mesto za razgovor o obnovi i razvoju zadrugarstva, uz uključivanje najkompetentnijih predstavnika struke, državnih i pokrajinskih organa, kao i predstavnika zadružnog pokreta. Najavio je za 2018. godinu nastavak programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za zadruge, pri čemu će ove godine biti raspoloživa značajno veća sredstva za ovu namenu, i to 823.515.000,00 dinara. Novina u odnosu na program iz prethodne godine, je podsticanje rada složenih zadruga, za čiji razvoj su predviđena bespovratna sredstva u iznosu do pola miliona evra po jednoj složenoj zadruzi. Ministar Milan Krkobabić je naveo da se od ukupno raspoloživih sredstava planira ulaganje bespovratnih sredstava u 60-70 novih i postojećih zadruga, i do 5 složenih zadruga. Nakon usvajanja programa, sledi javni poziv, odnosno konkurs po kojem će zadruge imati pravo podnošenja prijava za dodelu bespovratnih sredstava.
Vuk Radojević je izjavio da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo još prilikom projektovanja budzeta za 2017. godinu, posebno prepoznao zemljoradničke zadruge kao potencijalne korisnike bespovratnih finansijskih sredstava i da je uspostavljena izuzetno kvalitetna saradnja sa zadružnim sektorom. Podržao je republički program za razvoj zadrugarstva, i najavio da će pokrajina i u 2018. godini nastaviti sa podsticajima koje zadruge treba da koriste u što većem obimu.
Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine je podržao mere Republičke i Pokrajinske vlade namenjene razvoju zadrugarstva, pri čemu je zaključio da je ovaj sastanak na kojem aktivno učestvuju predstavnici Republičke i Pokrajinske vlade koji su do sada najbolje prepoznali značaj zadruga, dokaz da zadružni sektor polako dobija ulogu koju zaslužuje sa svojim potencijalima. Istakao je da će Savez na svim nivoima dati maksimalan doprinos prilikom kreiranja i sprovođenja mera za unapređenje ekonomskog položaja zemljoradničkih zadruga kroz programe podrške razvoju zadrugarstva.

Arhiva