Održan je sastanak u Kabinetu ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća u vezi plana aktivnosti za 2019. godinu

11. 01. 2019.

U Kabinetu ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, Milana Krkobabića, dana 11.01.2019. godine, održan je sastanak u vezi predstavljanja plana aktivnosti ovog ministarstva za 2019. godinu. Na sastanku su ispred Zadružnog saveza Vojvodine učestvovali predsednik Radislav Jovanov i sekretar Jelena Nestorov Bizonj.
Ministar zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić najavio je da će se u ovoj godini nastavlja projekat „500 zadruga u 500 sela“, te da će se po sličnom modelu kao i prethodne dve godine dodeljivati bespovratna sredstva postojećim i novoosnovanim zadrugama za investicione svrhe. Za 2019. godinu je najavljeno da je priprema konkursa u toku, te da će biti objavljen u ranijem period u odnosu na prethodnu godinu, a najverovatnij u prvom kvartalu ove godine, te da će predviđeni iznos sredstava za ovaj konkurs biti na sličnom nivou kao i u 2018. godini.
Na sastanku je istaknuta potreba za daljim ulaganjima u zadrugarstvo, a naročito u intenzivnu proizvodnju koja zadrugarima donosi bolju zaradu, kao i za ulaganjima u povezivanje zadruga u složene zadruge, kako bi povećale svoju ekonomsku snagu.
Najavljeno je i formiranje nacionalnog tima za spas sela Srbije, čiji zadatak će biti borba za očuvanje života i rada na selu, a gde se zadrugarstvo prepoznaje kao osnovni oblik udruživanja poljoprivrednika u cilju njihovog opstanka u delatnosti poljoprivrede, ali i očuvanja sela. Predsednik Odbora za selo SANU Dragan Škorić izjavio je da je neophodno da se sadašnje stanje u selima u Srbiji promeni s obzirom na to da se u 86 odsto sela smanjuje broj stanovnika, te da bez mladih ljudi na selu, nema ni budućnosti sela ni poljoprivrede.

Arhiva