Na sednici Upravnog odbora Zadružnog saveza Vojvodine razmatrana je kalkulacija cene koštanja pšenice roda 2019. godine

18. 06. 2019.

Upravni odbor Zadružnog saveza Vojvodine održao je 23. redovnu sednicu 18.06.2019. godine u Senti. Na sednici Upravnog odbora Zadružnog saveza Vojvodine razmatrana je kalkulacija cene koštanja pšenice roda 2019. godine i tržišni uslovi za otkup pšenice, i druge aktuelne teme. Nakon razmatranja kalkulacije cene koštanja pšenice roda 2019. godine i tržišnih uslova za otkup pšenice doneti su sledeći zaključci:
– Prema kalkulaciji Zadružnog saveza Vojvodine, cena koštanja proizvodnje pšenice roda 2019. godine iznosi 19,21 din/kg za očekivani prosečni prinos od 5.000 kg/ha. Sa uračunatom akumulacijom od 10% za proizvođača, cena bi iznosila 21,12 din/kg za prosečan prinos od 5.000 kg/ha. Prema dostupnim informacijama i trenutnim procenama na tržištu, još uvek je neizvesna očekivana tržišna cena pšenice ovogodišnjeg roda u vreme žetve.
– Upravni odbor Zadružnog saveza Vojvodine ukazao je na loš konkurentski položaj zadruga i proizvođača, koji je prvenstveno uslovljen niskim podsticajima po hektaru poljoprivrednog zemljišta u odnosu na države iz okruženja, kao i nelojalnom konkurencijom iz “sive zone” tržišta, zbog čega će se tražiti od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da se povećaju subvencije po hektaru poljoprivrednog zemljišta i da se utiče na smanjenje “sive ekonomije” koja ugrožava sve učesnike na regularnom tržištu. Ukazano je i na to da se prilikom dodele podsticaja u poljoprivredi, veliki deo sredstava plasira novim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, i postojećim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, bez prethodne provere regularnosti njihovog poslovanja preko računa gazdinstva, te se predlaže da se ovi izvori preusmere u podsticaje po hektaru registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja dokažu da regularno posluju.
Na sednici je zaključeno da će ovogodišnji “Žetveni dan”, posvećen početku žetve pšenice, biti održan u Čurugu, 02.07.2019. godine.

Arhiva