Žetveni dan 2019. godine je održan u Čurugu

02. 07. 2019.

Zadružni savez Vojvodine u saradnji sa OZZ „Čurug“ iz Čuruga i sa suorganizatorima – Privrednom komorom Vojvodine i Garancijskim fondom Vojvodine, tradicionalno je organizovao manifestaciju “Žetveni dan”, koja je održana 02.07.2019. godine u Čurugu.
Prisutnim gostima su se u pozdravnim govorima obratili: predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, Jovan Milin direktor OZZ “Čurug” Čurug, i Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade.
Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, istakao je da, kao i ranijih godina, i ove godine pred početak žetve pšenice pred proizvođačima stoji mnogo otvorenih pitanja i neizvesnosti. Prema kalkulaciji Zadružnog saveza Vojvodine cena koštanja proizvodnje pšenice roda 2019. godine iznosi 19,21 din/kg za procenjeni prinos pšenice od 5.000 kg/ha. Situacija u pogledu očekivane tržišne cena pšenice još uvek je neizvesna. Izrazio je zadovoljstvo u vezi saradnje sa pokrajinskim organima, i zahvalio se potpredsedniku Pokrajinske vlade, Đorđetu Milićeviću na prisustvu manifestaciji. Istakao je da se iz rezultata dosadašnje saradnje sa pokrajinskim organima, može zaključiti da pokrajina podržava razvoj zemljoradničkog zadrugarstva, ali i zahteve zadružnog sektora za uređenje tržišta – i to naročito u pogledu smanjenja sive ekonomije i boljeg stimulisanja proizvođača i zadruga koji posluju u regularnim uslovima. Dokaz navedenom su i različite zajedničke akcije koje je Savez imao sa Pokrajinskom vladom, a naročito sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a na kojima je jasno izražena podrška zadružnom sektoru.
Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević otvorio je manifestaciju “Žetveni dan”, koja, kako je istakao, simbolizuje početak žetve pšenice, vredan trud i rad srpskih paora tokom cele godine, ali i posvećenost Srbije i AP Vojvodine razvoju poljoprivrede. Milićević je naglasio da je ova godine bila teška za paore, posebno za proizvodnju pšenice, te da se očekuje prosečan rod. Istakao je da je Pokrajinska vlada posvećena agraru, o čemu govori i ulaganje od preko 20 milijardi dinara, koliko je u protekle tri godine iz pokrajinskog budžeta usmereno direktno u subvencionisanje poljoprivrede. Naveo je da je Pokrajinska vlada prepoznala značaj zadruga i zadrugarstva, sa namerom da se afirmiše i ojača zadružni sektor, zbog čega je više linija subvencionisanja usmereno ka zadrugama.
Na manifestaciji je održan prigodan kulturno – umetnički program, prikazana je žetva pšenice i održana je pres konferencija, a na kraju je organizovan žetelački ručak za učesnike manifestacije.
Na “Žetvenom danu” prisustvovalo je oko 130 učesnika, među kojima su bili predstavnici zemljoradničkih zadruga, poljoprivrednici, predstavnici pokrajinskih fondova i poslovni partneri Saveza, kao i brojni predstavnici medija, koji su medijski propratili ovu manifestaciju.

Arhiva