Pčelari sa Kosova i Metohije posetili su Zadružni savez Vojvodine

16. 10. 2019.

Grupa pčelara sa Kosova i Metohije je zajedno sa predstavnicima Klastera „Panonska pčela“, posetila Zadružni savez Vojvodine. Poseta je realizovana 16.10.2019. godine, u prostorijama Saveza, gde je održan i radni sastanak. Na sastanku je predsednik Saveza, Radislav Jovanov, upoznao goste sa stanjem u zadružnom organizovanju pčelara, i istakao je primere dobre prakse koje postoje u poslednjim godinama. Zadružno organizovanje pčelara u savremenim uslovima je počelo tek od 2003. godine, a do danas u Vojvodini postoji samo 6 pčelarskih zadruga, iako je broj pčelara u stalnoj ekspanziji, po čemu se može zaključiti da i na ovim prostorima ima neiskorišćenih mogućnosti za zadružno organizovanje. Radislav Jovanov, predsednik Saveza, ponudio je stručnu pomoć pčelarima sa Kosova i Metohije u cilju njihovog zadružnog organizovanja.
Ispred klastera “Panonska pčela”, Hadži Zoran Jovanović je izjavio da ova poseta predstavlja priliku da se uspostavi bliža saradnja sa pčelarima sa Kosova i Metohije, kao i da se treba ugledati na primere uspešne zadružne prakse koji postoje u Vojvodini. Dodao je da su podsticaji od strane države za bavljenje pčelarstvom dobri u Srbiji, s obzirom da je ove godine u Vojvodini za tu svrhu opredeljeno 25 miliona dinara.
Predstavnik pčelara sa Kosova i Metohije, Mladen Đokić, izjavio je da za njihovu grupu ova poseta Savezu mnogo znači, te da će koristiti iskustva i pomoć Zadružnog saveza Vojvodine. Istakao je probleme sa kojima se susreću pčelari sa Kosova i Metohije, a koji osim proizvodnih i tržišnih problema, postoje i u oblasti carina, nabavke lekova za pčele, i drugih potrebnih sredstava za uspešnu proizvodnju. Gosti sa Kosova i Metohije su istakli da se nadaju uspešnoj saradnji s pčelarima iz Vojvodine, jer pčelarstvo, kako su rekli, ne poznaje granice.

Arhiva