Predstavljen je novi pogon za preradu mesa Zemljoradničke zadruge Mrkšićevi salaši Srpski Itebej

01. 04. 2022.

U okviru ciklusa „U poseti vojođanskim zadrugama“ u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine i Društva agrarnih novinara organizovana je prva poseta zadrugama, i to ZZ Mrkšićevi salaši Srpski Itebej, gde je predstavljen novi pogon za preradu mesa pod sloganom: 100% domaće sa Mrkšićevih salaša. Poseta je realzovana dana 31.3.2022. godine u Srpskom Itebeju, a ispred Zadružnog saveza Vojvodine predstavljanju novog pogona za preradu mesa prisustvovala je predsednica Saveza mr Jelena Nestorov Bizonj. Vojislav Mrkšić, direktor ZZ Mrkšićevi salaši Srpski Itebej istakao je da je novi pogon za preradu mesa investicija od velikog značaja za unapređenje rada zadruge koja već ima ustaljenu tradiciju u delatnosti prerade mesa i mesnih prerađevina. Objekat za preradu mesa koji se prostire na 8000m2 jedan je od najsavremenijih objekata tog tipa u državi, opremljen je najmodernijim mašinama, a kapacitet objekta je oko 20t gotovih proizvoda u jednoj smeni. On je posebno istakao da je praksa koja je ustaljena u ZZ Mrkšićevi salaši Srpski Itebej od samog starta da se u preradi mesa koriste uvek sveže sirovine sa isključivo domaćih farmi, što u potpunosti odgovara sloganu „100 % domaće sa Mrkšićevih salaša“. Svi mesni proizvodi i preradjevine ZZ Mrkšićevi salaši Srpski Itebej biće nosioci oznake “Poreklom iz Srbije”prema Pravilniku o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane Vlade Republike Srbije koji stupa na snagu 1.4.2022. godine, a prema kom meso i mesni proizvodi u kojem je najmanje 50% sirovina domaćeg porekla ima pravo da nose tu oznaku. Predsednica Saveza mr Jelena Nestorov Bizonj pohvalila je rad ZZ Mrkšićevi salaši Srpski itebej, koja je zadruga sa najvećim brojem zaposlenih ne samo u Vojvodini, već i šire, jer zapošljava oko 330 ljudi. Predsednica mr Jelena Nestorov Bizonj naglasila je da je zadruga specifična po tome što se osim sopstvene i ugovorene ratarske proizvodnje koja se prostire na oko 6000ha bavi i preradnom mesnih i pekarskih proizvoda, te ima finalne  proizvode s kojima izlazi na tržište plasirajući ih u najvećoj meri u svojim maloprodajnim lancima širom Vojvodine, te da je ovo dobar primer u praksi kako se može od primarne proizvodnje stići do finalnih proizvoda, koji su domaćeg porekla, standardizovani i visokog kvaliteta.

Arhiva